Poema

... ser catalans per menjar bon pa amb tomàquet amb un raig d'oli discret i un pols de sal si fa falta; pa de pagès si pot ser que és més saborós que els altres i tomàquet ben madur, però que no ho sigui massa.
... i bons amics a la taula per compartir el que mengem i fer petar la xerrada, que conversar amb els amics sempre sol despertar gana i el menjar, si és compartit, resulta més saludable...
Miquel Martí i Pol

dimecres, 27 d’agost del 2014

VENTALL D'ALBERGÍNIES

INGREDIENTS:
  • 1 Albergínia per persona
  • Tomàquet de branca
  • Formatge (el que us agradi que fongui bé)
  • Ceba dolça
  • Sucre
  • Sal i oli d'oliva
ELABORACIÓ:

Primer talleu les albergínies, amb un ganivet esmolat i sense pressa, longitudinalment i amb cura de que no se separin els tall.
Un cop tallades, saleu-les abundament i reserveu-les mínim 30 minuts.
Tallar els tomàquets a rodanxes primetes i salar a gust.
Tallar el formatge també primet o, si heu comprat formatge de barra, mig quadrat.
A continuació, talleu la ceba petitona  i poseu-la a la paella amb un rajolí d'oli  i saleu-la a gust. S'ha de coure  a foc lent. Quan estigui mig feta, afegiu a la paella una culleradeta de sucre. Anar remenant fins que estigui ben confitada, tancar el foc i reservar.
Si han passat els 30 minuts. Renteu les albergínies a fi de que treguin l'excés de sal i l'aigua amargant que hauran deixat anar.
Ara, entre cada làmina, posar una rodanxa de tomàquet i una llesqueta de formatge. A la següent làmina ho farem al revés, primer el formatge i després el tomàquet. Reomplir les làmines amb la ceba intentant que quedi cap endins ja que en el forn podria cremar-se.
Col·loqueu-les en una safata de manera que quedin espaiades entre sí ja que s'obren i necessien més espai.
Posem el forn a 180 graus (no cal preescalfar-lo), introduiu la safata i coure uns 30 minuts. Passat aquest temps, comprovar si estan cuites. Si cal coure-les més,  abaixar la temperatura a 130 graus i deixar el forn que cogui només de la part de baix durant uns 15 minuts més.
Servir inmediatament.

NOTA: Jo he fet servir un formatge manxec curat i és molt gustós però no ha fós prou. 
No he posat sal a les albergínies i potser se'n troba a faltar. Com que el formatge ja és salat i els tomàquets i la ceba ja en porten, he pensat que no cal menjar tanta sal.
Si algú vol el plat més contundent sempre es poden cobrir les albergínies de formage ratllat i gratinar-les.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada