Poema

... ser catalans per menjar bon pa amb tomàquet amb un raig d'oli discret i un pols de sal si fa falta; pa de pagès si pot ser que és més saborós que els altres i tomàquet ben madur, però que no ho sigui massa.
... i bons amics a la taula per compartir el que mengem i fer petar la xerrada, que conversar amb els amics sempre sol despertar gana i el menjar, si és compartit, resulta més saludable...
Miquel Martí i Pol

dissabte, 12 de març del 2016

PASTÍS DE XOCOLATA I TARONJA

INGREDIENTS:

  • 175 gr Xocolata negra 70% de cacau
  • 175 gr Mantega
  • 225 gr Sucre
  • 150 gr Farina
  • 1 Sobre de llevat
  • 6 Ous
  • 2 Taronges
COBERTURA:
  • 125 ml Nata líquida o Double Cream
  • 225 gr de xocolata negre (no cal tan forta)
  • 2 Cullaredetes de Cointreau (opcional)
  • 1 Tallet de mig cm de mantega
RACIONS: Per motlle de 25 cm de diàmetre. Unes 12 racions

ELABORACIÓ:

Posar la xocolata a desfer al Bany Maria o, per ser més exactes al vapor. El recipient on es posa la xocolata no ha de tocar el de l'aigua.
Un vol desfeta, retirar-la i reservar.
Ratllar la pell de les dues taronges.
En un bol gran posar-hi el sucre i la mantega textura pomada, jo la poso al microones, i batre-ho amb energia fins blanquejar.
Ara és el moment d'afegir lentament els rovells d'ou (les clares les reservem en un altre bol) i seguir batent.
Quan estigui ben fi, afegir la xocolata i la ratlladura de la pell de les taronges. Si no heu de fer servir el Cointreau, tirar un bon raig de suc de taronja. Batre-ho bé.
Per acabar, incorporar la farina barrejada amb tot el sobre de llevat, tamissada i de cop. Torna a batre fins que quedi tot ben incorporat i ben fi.
És el moment d'agafar el bol on tenim reservades les clares dels 6 ous per muntar-les a punt de neu per incorporar-les a poc a poc i remenant suaument, amb una llengua o espàtula,
Abocar-ho tot al motlle triat prèviament untat amb oli o una mica de mantega per poder desmuntar el pastís fàcilment.
El courem 30-40 minuts a 170 graus. Recordar punxar el pastís de tant en tant ja que cada forn és un món.
Un vol fet s'ha de deixar refredar abans de desmotllar-lo.
Quan estigui fred, s'ha de girar del revés damunt paper d'alumini, així la part que quedarà a dalt serà perfectament plana.

Ara la cobertura:

Podem aprofitar els recipients que hem utilitzat pel Bany Maria (vapor) i hi posarem, la xocolata, la nata líquida amb la mantega o Double Cream. Remenar fins que quedi tot lligat. Retirar i deixar reposar uns minuts. Amb una cullera sopera cobrir tot el pastís de xocolata deixant que regalimi pels costats.
Deixar refredar i assecar . Decorar amb tot el que la imaginació us deixi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada