Poema

... ser catalans per menjar bon pa amb tomàquet amb un raig d'oli discret i un pols de sal si fa falta; pa de pagès si pot ser que és més saborós que els altres i tomàquet ben madur, però que no ho sigui massa.
... i bons amics a la taula per compartir el que mengem i fer petar la xerrada, que conversar amb els amics sempre sol despertar gana i el menjar, si és compartit, resulta més saludable...
Miquel Martí i Pol

dissabte, 7 de juny del 2025

UPMA (de pa)

 Avui he assistit a un taller de cuina "Street Food Bombai" de la mà de la Biblioteca de Castelldefels i www.zerowastebcn.net. La proposta que m'ha tocat en sort l'he trobada tan fantàstica que no me'n puc estar de penjar-la.

Cal dir què sembla complicada i és molt senzilla amb un bon resultat.

Consta de 3 parts diferenciades que prepararem per separat (mise en place).

La mesura "tassa" és agafada sobre els 200 ml 

Som-hi!

INGREDIENTS:  Base

  • 1 i 1/2 tassa de pa sec tallat amb les mans a trossos grandets (hem fet servir integral multicereals).
  • 2 cullerades soperes d'oli d'oliva.
  • 1/2 culleradeta de llavors de comí o en pols.
INGREDIENTS:  Grup 1
  • 3 fulles de "curri" (Murraya koenigii, arbre de fulles de curri). Podria canviar-se per 2 fulles de llorer tallades)
  • 1/8 de hing en pols (assafètida). Personalment no el compraré perquè em duraria dues vides més.
  • 1/2 culleradeta de gingebre picat molt fí. No fer-lo servir en pols.
  • 1/2 ceba picada a daus.
  • 1/4 de tassa de cacahuets. Millor si són amb la closca i sense treure la pell interior.
iNGREDIENTS: Grup 2
  • 1/2 tassa de tomàquet d'amanir tallat a daus.
  • 1/4 de culleradeta de cúrcuma en pols.
  • 1 cullerada d'aigua.
  • Sal al gust
  • Xili verd fresc o xili vermell (pebre vermell picant) en pols al gust. Opcional i imprescindible alhora.
INGREDIENTS:  Guarnició
  • 1 cullerada de coriandre fresc picat ben petit.
  • 1 i 1/2 culleradetes de suc de llimona
ELABORACIÓ

Arribats aquí, ja tenim tots els ingredients en platets separats i comencem a cuinar.

  1. Escalfem l'oli en una paella i quan estigui una mica calent hi afegim el comí remenant un instant i incorporem els ingredients del Grup 1 i ho fem coure 3 minuts.
  2. Afegim els ingredients del Grup 2. Remenem bé i ho deixem coure a mitja temperatura sense deixar de remenar 2 minuts. Ara s'ha d'afegir el xili triat (val més afegir si us cal)
  3. Afegir el pa i ho barregem de manera que les espècies el cobreixin bé. Coure 2 minuts remenant i apaguem el foc.
  4. Hi posem el suc de llimona i el coriandre.
  5. Servim.
NOTA: a l'Índia es menja per esmorzar o a mig matí. Com aperitiu l'he trobat sensacional.
No indico per quantes persones pot ser, ja què dependrà de cadascú i no és un plat principal.