Poema

... ser catalans per menjar bon pa amb tomàquet amb un raig d'oli discret i un pols de sal si fa falta; pa de pagès si pot ser que és més saborós que els altres i tomàquet ben madur, però que no ho sigui massa.
... i bons amics a la taula per compartir el que mengem i fer petar la xerrada, que conversar amb els amics sempre sol despertar gana i el menjar, si és compartit, resulta més saludable...
Miquel Martí i Pol

divendres, 12 d’abril del 2013

ELS TRAMUSSOS

Els tramussos són un bon substitut per a les persones que no poden prendre soja o simplement que volen consumir una altra proteïna vegetal o un llegum diferent. 
Quan parlem de llegums, habitualment es pensa en mongetes seques, cigrons, llenties, faves i pèsols, tot i que hi ha molts altres llegums que són menys utilitzats com els tramussos.
 
PROPIETATS DELS TRAMUSSOS:
 
Històricament s'utilitzaven per les seves propietats  per a expulsar els paràsits intestinales de l'organisme humà.
El lleuger gust amarg és degut a uns components anomenats alcaloides.
El seu alt contingut en fibra li donen unes propietats antidiabètiques molt interessants. 
I la gran quantitat de fibra fa que sigui ideal per les persones que pateixen restrenyiment.
Afavoreix la salut cardiovascular gràcies a la seva aportació d'àcids grassos insaturats, és a dir: els greixos que es consideren saludables ja que disminueixen el colesterol dolent.
Si comparem els tramussos amb altres llegums veurem que aporten més calories a causa de tenir més greix en la seva composició.
Els llegums acostumen a tenir entre un 1% i un 6% de greix, en canvi el tramussos en tenen un 15%, quantitat només superada per la soja i el cacahuet.
És important insistir en que el greix que contenen és insaturat, per tant del tot saludable.
Juntament amb la soja, el tramús és una de les fonts més riques en proteïna vegetal. 
Tant els tramussos com qualsevol altre llavor oleaginosa, soja i cacahuet, concentren grans quantitats de vitamines del grup B i vitamina E.  Quant a minerals, contenen calci tot i que de menor absorció. Destaquen el zinc, el potasi, el fòsfor i el magnesi. 
INFORMACIÓ NUTRICIONAL OFICIAL:
(per cada 100 g.)
39 % de proteïnes.
24% de hidratos de carboni.
15 % de lípids o àcids grassos insaturats (oleic i linoleic)
24% de fibra vegetal.
L'altíssima aportació de proteïna  els converteix en una bona  alternativa vegetal de la carn i de la la soja. 

EXISTEIX ALGUN RISC PEL SEU CONSUM?
 
Els alcaloides (esparteína, lupinina, àcid lupínic i lupanina)  podrien produir una intoxicació del sistema nerviós denominada latirismo (hi ha estudis contradictoris). Aquest risc desapareix totalment bullint el llegum (com de fet es fa amb tots) o també desapareix deixant-los en remull amb aigua salada. 
Les persones hipertenses han de vigilar a l'hora de consumir-los si es compren ja fets. Acostumen a envasar-los massa salats. 


COM INCLOURE'LS A LA NOSTRA DIETA
 
En el nostre país s'acostumen a  consumir només com aperitiu remullats amb aigua salada. 
Com farina s'incorpora a aquells aliments típicament vegetarians (hamburguesas vegetals, salsitxes tipus "frankfurt" que abans es trobaven únicament de soja, patés vegetals, etc.) 
Els tramussos secs (prèviment remullats) també es poden incorporar als brous, amanides, potatges, etc. com alternativa als cigrons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada