Poema

... ser catalans per menjar bon pa amb tomàquet amb un raig d'oli discret i un pols de sal si fa falta; pa de pagès si pot ser que és més saborós que els altres i tomàquet ben madur, però que no ho sigui massa.
... i bons amics a la taula per compartir el que mengem i fer petar la xerrada, que conversar amb els amics sempre sol despertar gana i el menjar, si és compartit, resulta més saludable...
Miquel Martí i Pol

dimecres, 17 d’abril del 2013

FUMET DE PEIX (blanc o de marisc)

INGREDIENTS:
  • 1/2 Cap de rap
  • 1/2 Cap de lluç
  • 300 gr de peix de roca variat (cintes, aranya, congre, lluerna...)
  • Crancs
  • Galeres
  • 1 Ceba
  • 1 Pastanaga
  • 1 Porro
  • 2 Tomàquets madurs
  • 1 Gra d'all
  • 1 Branqueta d'api
  • Oli d'oliva
  • Sal

RACIONS:  Per 6-8 litres de caldo


ELABORACIÓ:
En una olla grossa es salten les verdures amb un rajolí d'oli. 
Incorporar els crancs i les galeres i enrossir uns 2 minuts. 
Afegir els tomàquets i sofregir bé per tal que agafi color.
Omplir l'olla d'aigua, afegir els peixos i els caps i coure uns 30-40 minuts.
Anar escumant per treure les moltes impureses que deixa anar aquest brou. Colar-lo. 

NOTA:  Si es fa sense tomàquet: fumet blanc i si  afegim caps de gambes  i una copeta de conyac al sofregit, és fumet de marisc.
Aquest és un fumet bàsi ideal com a base  per fer una fideuà, un arròs a banda, un arròs caldós, una sopa  a la què podem afegir unes cloïses, uns musclos i uns trossos de peix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada