Poema

... ser catalans per menjar bon pa amb tomàquet amb un raig d'oli discret i un pols de sal si fa falta; pa de pagès si pot ser que és més saborós que els altres i tomàquet ben madur, però que no ho sigui massa.
... i bons amics a la taula per compartir el que mengem i fer petar la xerrada, que conversar amb els amics sempre sol despertar gana i el menjar, si és compartit, resulta més saludable...
Miquel Martí i Pol

dimarts, 7 de maig del 2013

FRICANDÓ

INGREDIENTS:
  • 1 Kg de vedella tallada (jo utilitzo llata)
  • 50 gr de moixernons secs
  • 2 cebes trinxades
  • 2 tomàquets trinxats o ratllats
  • 1 copa de vi blanc sec
  • Farina
  • Oli d'oliva
  • Sal
  • Aigua bona
PICADA:
  • 2 grans d'all
  • Un grapadet d'ametlles torrades
  • Julivert  
 RACIONS:  4

ELABORACIÓ:
Primer deixarem els moixernons en remull durant un parell d'hores.
Salpebrem, enfarinem i fregim un instant la carn en una paella amb oli i la reservem.
En el mateix oli fem un sofregit concentrat amb la ceba i el tomàquet.
Un vol fet, escalfem una cassola i hi posem la carn, la copa de vi blanc i ho deixem reduir.
Afegir aigua fins cobrir la carn (val més quedar una mica curts i haver-ne d'afegir una mica que passar-nos). Ho deixarem coure a foc suau fins que la carn sigui ben tendre.
Ara és el moment d'escórrer els moixernons i els passem una mica per la paella que hem utilitzat per la carn i el sofregit i de seguida els incorporem a la cassola on tenim la carn.
Quan faltin uns 10 minuts per acabar, afegir la picada deixatada amb una mica del suquet. 

NOTA: Aquesta recepta amb petites variaciones figura dins de la candidatura "cuina catalana patrimoni de la humanitat" i dins del programa apadrina una recepta a www.cuinacatalana.cat

VARIACIONS:
  • El sofregit es pot fer sense tomàquet
  • En lloc d'aigu es pot fer servir brou de carn
  • A la picada es pot afegir una nyora, una mica de xocolata i uns carquinyolis
  • Es pot acompanyar el plat de tota classe de bolets i de verdures    
  
  
   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada